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Il Gobbo Nero

10.00

The wine ages in French oak barriques for more than 16 months and at least 12 in bottle.

Azienda Agricola

COD: ILGOBBONERO Categoria: Tag: ID Prodotto:20264

Descrizione

Il Gobbo Nero
Syrah

Grape variety
100% Syrah.

Production area
The production of I.G.T. Il Gobbo Nero originates from company’s vineyards, all-organic, that are located on hills with same name in Montaione country, in the province of Florence, about at 450-550 metres above sea level.

Soil composition
Clay-loam, calcareous, very rich in skeleton (rock).

Vinification
The grapes are manual harvested in the first days of October, carried in winery and carefully selected before to be destemmed. The fermentation occurs at controlled temperature in vetrified cement tanks and the maceration on the skins is for about one months with manual replenishment and follature. The wine ages in French oak barriques for more than 16 months and at least 12 in bottle.

Sensations

Colour
Intense ruby red.

Bouquet
It surprises the nose with pleasantly intense notes of pepper, clearing to reveal currants and blueberries on a fruity cherry base.

Palate
Engrossing on the palate, with fine tannins, a solid body, balanced, fresh and well-calibrated. The finish is inviting and complex.

Alcohol content
14,5% vol.

Tasting
It pairs especially with kitchen well-structured of every type, regional dishes based on meat and juicy sauces, venison, beef, steer, lamb and aged cheese.

Uncork and decant the bottle one hour before to drink it and serve at the temperature of 18°C.

Tenuta Moriniello

La nostra storia

L’azienda familiare, nasce dal sogno di due fratelli, Tania e Luigi, ereditato dal padre Beniamino: il sogno si è trasformato in un progetto, quando i due fratelli gli hanno chiesto di realizzarlo. La passione di Beniamino per i vigneti, l’amore per il vino, trasmesso ai propri figli, ed il suo talento imprenditoriale, hanno dato vita a “Tenuta Moriniello”.

Il viaggio durato quasi cinque anni, ha portato la famiglia Moriniello a percorrere in lungo ed in largo i meravigliosi luoghi della Toscana, a incontrare persone, ad ascoltare storie e leggende, e a concludersi con la convinzione che i grandi vini nascono da luoghi incantevoli, caratterizzati da colline sinuose e da territori esposti perennemente al sole, che, non a caso, danno le uve migliori perché raccolgono dalla terra tutto ciò che i nostri occhi identificano, semplicemente, come meravigliosi paesaggi.

Il passato ed il futuro

L’amore per le sfide e la dedizione al lavoro hanno determinato la spinta ad acquisire la proprietà, ora divenuta Tenuta Moriniello, e poiché ogni cambiamento nasce dalla conoscenza approfondita delle origini, la famiglia ha instaurato una preziosa collaborazione con il precedente proprietario e con il suo enologo. Grazie alla loro conoscenza del territorio è stato deciso di avvalersi della loro consulenza, per fare sì che la Tenuta continui nel tempo a mantenere vivo il legame con la tradizione, pur con lo sguardo rivolto verso il futuro.

Partendo da queste solide basi, la famiglia ha saputo valorizzare al meglio le straordinarie qualità climatiche del territorio, attraverso miglioramenti ed investimenti nelle vigne ed in cantina, che hanno permesso di aumentare la qualità dei vini.